Building Information Model

De ontwerppraktijk van architecten en bouwers heeft met de komst van BIM (Building Information Model) een nieuwe stap gemaakt. In de periode tot 1995 tekende wij onze plannen op papier met potlood en inkt. Hierna volgde het tekenen in CAD, waarbij de gebouwen getekend werden in 2D (platte vlak), in verschillende soorten tekeningen (plattegronden, gevels etc.).

BIM software stelt ons in staat om relevante informatie over het ontwerp en bouwproces op een efficiënte manier vast te leggen in een 3D model.

Het proces van het ontwerpen in BIM wordt ook wel ‘virtueel bouwen’ genoemd, omdat je tijdens het ontwerp bouwelementen (wanden, vloeren, daken, kozijnen etc.) samenvoegt tot een model. Uit dit model kun je de relevante informatie vastleggen in tekeningen, visualisaties overzichten etc. Doordat deze informatie een weerslag zijn van het 3D model, is de informatie altijd accuraat.

Ook opdrachtgevers hebben al tijdens de ontwerpfase van een project een tastbaar voordeel aan het gebruik van BIM. Doordat vanaf het eerste moment een 3D visualisatie van het ontwerp beschikbaar is, kunnen opdrachtgevers de juiste beslissingen nemen.

Binnen Ter Braak Architecten wordt gebruik gemaakt van REVIT van Autodesk als 3D-ontwerpprogramma. Voor een optimale afstemming met de Nederlandse bouwpraktijk, is gekozen voor de 3B Bouwmethodiek van ICN solutions.

Over Ter Braak Architecten

Ter Braak Architecten is een all-round architectenbureau, dat met passie en plezier ontwerpen maakt en realiseert. Vanuit Utrecht ontwerpen wij met een enthousiast team projecten voor particulieren, instellingen en bedrijven. Onze ontwerpen kenmerken zich door inspiratie, functionaliteit en duurzaamheid.

Lees Meer